neonatur

journal

Matsvinn

Det finns många som inte känner att dom har råd att köpa ekologiska grönsaker och det finns folk som inte ens har råd att köpa mat överhuvudtaget.

Det talas väldigt mycket om hur viktigt det är att vi lär oss att ta tillvara på den mat vi köper och använder oss av dagligen. Att lära sig använda hela grönsakens fulla potential, slänga så lite som möjligt av resterna om ens något. Matsvinn eller Food waste har blivit ett trendord som används flitigt, många har blivit bättre på att tänka på det som köps.

Löktrav med rot

Löktrav med rot

Något som jag tänker på ofta är hur mycket som går förlorat när det kommer till mat ute i naturen, där de växer i sin rätta miljö med så lite påverkan som möjligt från människan. Inte bara på så sätt att vi inte plockar och använder det som växer i skogen utan även det som växer närmare oss. Att de motverkas med bekämpningsmedel, dras upp med roten för att sedan slängas. Ogräs helt enkelt. Det finns otrolig potential av att använda dessa ogräs som livsmedel om vi lär oss att ta hand om dom istället för att slänga.

I Stockholm växer oändliga mängder med Kirskål och löktrav som exempel, i folks trädgårdar och i det offentliga.

Åtta vanliga vilda växter

Åtta vanliga vilda växter

Det finns många som inte känner att dom har råd att köpa ekologiska grönsaker och det finns folk som inte ens har råd att köpa mat överhuvudtaget. Att kunna jobba vidare på att förmedla denna kunskap och med modern kokkonst se till att skapa en större medvetenhet kring dessa råvaror försöker jag jobba med dagligen genom att inspirera folk till att börja använda sig av vildplockade växter.

Att se hur personer med egna trädgårdar rensar och slänger de så kallade ogräset i förmån för att odla andra växter eller grönsaker med liknande matvärde. Eller kommuner som anställer folk bara för att rensa och slänga bort detta, de tycker jag är en stor del i matsvinnet.

Ett mål som jag har 2019 är att fortsätta dela med mig av kunskapen kring ämnet så fler får upp ögonen för hur vi gemensamt kan bli bättre på att hantera matsvinnet på ett hållbart sätt. Både privat och inom den offentliga sektorn.

63670A1F-D67D-4B58-88B0-E56BC863A205.JPG

Spansk körvel